door Iris Venema | Categorie: Fruit, Slider

Aaaah, dit recept is zo goed gelukt! Ik zat al een tijdje te dubben over een lekker en vooral gezond gevuld speculaas recept. Aangezien ik nogal een zwak heb voor alle lekkernijen rondom Sinterklaas moest en zou ik het perfecte recept vinden, en dat is nu gelukkig gelukt!

Op andere blogs kwam ik ook wel gevuld speculaaskoek tegen, maar daar kon je de ‘spijs’ bijna niet zien omdat die ook bruin was door de dadels. En ja dat kan natuurlijk echt niet (haha) want zo hoort dat niet! Maar hoe moet dat dan wel? Na een tijdje brainstormen kwam het idee: witte rozijnen! Verder is het speculaas ook goed gelukt, dus het is een ultieme combinatie en ja gewoon perfect!

Vegan

In het recept zit onbewust ook nog eens geen dierlijke producten zoals melk en eieren, dus ook geschikt voor veganisten! (Laat het eigeel voor de glans weg en gebruik amandelmelk)

shoploggoed (3 van 4)

Wat heb je allemaal nodig?

Voor de spijs

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram witte rozijnen
  • 3 eetlepels water
  • 1 theelepel citroenrasp

Voor het deeg

  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 10 gram stevia
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract (optioneel)
  • 1 eetlepel agave siroop (optioneel)
  • 100 milliliter kokosolie
  • 25 milliliter ongezoete amandelmelk
  • snufje zout

Voor de topping: 

  • 1 eigeel OF
  • klein beetje amandelmelk (voor de veganisten)
  • amandelschaafsel

Hoe maak je dit heerlijke recept? (ja echt!)

Foto’s gemaakt met mobiel, ’s avonds laat! :)

1. We beginnen met de spijs! Mix eerste de witte rozijnen met het water en citroenrasp, en mix daarna nog een keer met het amandelmeel erbij. Als je een tijdje goed mixt vormt er een soort ‘bal’. Zo niet rol er nog even een goede bal van en leg in folie in de koelkast.

IMG_0118

2. Nu gaan we verder met het deeg. Het is eigenlijk heel simpel: voeg alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom en mix en kneed tot een goed deeg. Verdeel het deeg in twee even gelijke delen.

IMG_0124

3. Vet je bakblik in met boter of kokosolie, verwarm de oven vast voor op 180 graden. Rol de twee delen uit tot de juiste vorm van het bakblik en leg het eerste deel op de bodem (rol uit op plasticfolie, zo blijft het niet plakken). Rol nu ook de spijs uit tot de juiste vorm en leg er boven op. Leg daarna het tweede deel van je deeg er boven op.

IMG_0126

4. Om het speculaas wat te laten glimmen (en zodat het amandelschaafsel misschien beter blijft plakken) smeer je de bovenkant in met een eigeel. Dit kun je ook doen met wat amandelmelk (handig voor de veganisten).

IMG_0130

5. Als laatst doe je het amandelschaafsel er bovenop. En zet je gevulde speculaas voor 25-30 minuten in de oven!

IMG_0132

Tadaaa! Hij is klaar, ziet het er niet heerlijk uit? Eet smakelijk! 

shoploggoed (1 van 4)

shoploggoed (3 van 4)

Plaats een reactie

CommentLuv badge